De passievrucht

De passievrucht van Karel Glastra van Loon

Citation
, XML
Authors

Abstract

Een samenvatting van de thematiek

De passievrucht is een verhaal over een man en een kind. Vader en zoon. Of niet? Armin is het hoofdpersonage en is onvruchtbaar, maar dat weet hij aanvankelijk nog niet. Ondanks dit heeft hij een kindje met zijn vrouw Monika. Als Monika sterft, begint hij een relatie met Ellen, een goede vriendin van Monika. Ellen wil ook een kindje van Armin, maar dit lukt niet. Wanneer ze zich beiden laten onderzoeken, blijkt dat Armin onvruchtbaar is. Bo, zijn zoon, is dus niet zijn zoon.

Als bezeten onderzoekt Armin wie de biologische vader van Bo kan zijn. Wanneer hij vrijwel zeker is te weten wie, beslist hij toch het daarbij te laten en hem niet te confronteren.
Bij de dood van zijn vader komt echter aan het licht dat niet die man, maar Armin’s eigen vader ook de vader van Bo blijkt te zijn.
De passievrucht is naast een verhaal over deze zoektocht, ook een verhaal over de passionele relatie tussen man en vrouw, of eerder, man en 2 vrouwen. Ook is het een verhaal over een vader en zijn zoon. Een vader-zoonrelatie die zich sterkt door de dood van de moeder. Armin brengt vaak hele nachten op café door, en telkens is zijn zoon Bo bij hem. Maar ze gaan ook samen op vakantie, samen vissen en samen vogels bekijken. Het is een verhaal over een leergierige zoon en een intelligente vader, die dan wel niet zijn genen aan zijn zoon heeft kunnen geven, maar wel zijn kennis.

%d bloggers like this: